Auto en fiscus 2014

Auto en Fiscus

De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) publiceert jaarlijks de uitgave Auto en Fiscus, waarin alle belangrijke informatie over het nieuwe belastingplan overzichtelijk op een rij staat.

De belangrijkste wijzigingen in 2014 zijn:

Bijtelling

Het nultarief maakt – voor in 2014 voor het eerst tenaamgestelde auto’s – plaats voor een tarief van 4% voor volledig elektrische auto’s en 7% voor plug-in hybrides met een maximale uitstoot van 50 gram CO2 per kilometer. Voorts worden de CO2-grenzen volgens het regime van Autobrief I aangescherpt.

Motorrijtuigenbelasting

De vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor zeer zuinige auto’s wordt aangescherpt. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande personenauto’s. Alleen auto’s die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten zijn nog twee jaar vrijgesteld.

BPM

In de Belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) worden de CO2-grenzen van de bestaande schijven volgens het regime van Autobrief I aangescherpt. Dit jaar groeien de CO2-grenzen voor benzine- en dieselauto’s verder naar elkaar toe. Vanaf 2015 wordt er geen onderscheid meer gemaakt en gelden in de BPM voor benzine- en dieselauto’s dezelfde CO2-grenzen en -tarieven.

Brandstofprijzen

De accijnzen op diesel en LPG zijn verhoogd. De accijns op diesel is gestegen met 3 cent per liter en die op LPG met 7 cent per liter. Dit komt boven op de jaarlijkse inflatiecorrectie (die ook geldt voor benzine).

KIA/MIA/Vamil

Geen onderdeel van het Belastingplan, maar wel van de recent gepubliceerde Milieulijst: Voor personenauto’s kunnen ondernemers geen gebruik meer maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen (Vamil). Met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) kan nog wel een deel van de aanschafkosten van elektrisch aangedreven of een plug-in hybride auto als milieu-investering in mindering gebracht worden op de fiscale winst. De MIA heeft een plafond op de catalogusprijs per auto.

Auto en Fiscus 2014

 

Terug naar nieuwsoverzicht