Autobelastingen 2016: een gemiste kans!

Binnenhof

Het ministerie van Financiën heeft de Nota van Wijziging op het Belastingplan 2015 naar de Tweede Kamer gestuurd die nodig is omdat de Autobrief 2 vorige week met een jaar is uitgesteld. De aanpassingen die het ministerie van Financien in de autobelastingen voor 2016 voorstelt zijn volgens VNA ronduit teleurstellend.

“In plaats van een beleidsarm tussenjaar waarin we voorsorteren op een structurele herziening van de autobelastingen, doet het ministerie een voorstel dat de huidige marktverstoring alleen maar erger maakt. Het is werkelijk een gemiste kans.” zegt Renate Hemerik, directeur VNA. Wiebes heeft een jaar extra genomen voor zijn Autobrief 2. Het tussenjaar 2016 zou een beleidsarm en lastenneutraal tussenjaar worden. Helaas, beleidsarm is het pakket niet omdat er een hele bijtellingcategorie verdwijnt. En waar de VNA erop aandringt om de perverse prikkel uit de bijtelling te halen door de verschillen tussen de bijtellingscatergorieën kleiner te maken, worden deze nu juist vergroot. Dit zal leiden tot extra marktverstoring: een grote trek naar een heel kleine groep fiscaal aantrekkelijke auto’s. Het beleidsarme jaar had een soepele overgang kunnen zijn naar een eerlijker regime.

“Het is een gemiste kans en wij overwegen om met gezamenlijke branchepartijen met een tegenvoorstel te komen.” zegt Renate Hemerik, directeur VNA.

Klik hier voor verdere achtergrondinformatie.

RAI Vereniging, BOVAG en Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen hebben inmiddels een alternatief plan naar de tweede kamer gestuurd. Lees hier meer over dit alternatieve plan.

Bron: http://www.vna-lease.nl/nieuws/leden/autobelastingen-2016-een-gemiste-kans
Terug naar nieuwsoverzicht