Betaalbare elektrische auto’s op komst

elektrisch rijden mia

Autolease Midden Nederland doet graag verslag van betaalbare elektrische auto’s die op komst zijn en aanwezig waren op de Autosalon van Genève. In dit artikel nemen we onder meer de Kia e-Soul, de oldtimer ogende Nobe uit Estland en de SEAT el Born onder de loep. Ook is er aandacht voor de elektrische Peugeot 208 en de e.Go Life.

Aanbod elektrische auto’s beperkt

Het aantal elektrische auto’s groeit, maar onder de € 30.000,- is het aanbod beperkt. Je komt uit bij de Smart Forfour electric, Citroën C-Zero en de Volkswagen e-up! Stadsauto’s die weinig praktisch zijn en al behoorlijk op leeftijd raken.

Autosalon van Geneve toont elektrische modellen

Op de Autosalon van Geneve worden ook dit jaar weer de nodige elektrische modellen gepresenteerd. Doorgaans kosten die auto’s een veelvoud van € 30.000,-.

Zoals de Polestar 2 en de Q4 e-tron van Audi. Polestar, het elektrische submerk van Volvo brengt met de ‘twee’ toepasselijker wijs hun tweede model op de markt. De auto heeft een actieradius van 500 km en moet vanaf 2020 in de showroom staan. Hoewel de Zweden adverteren met een vanaf prijs van € 39,900,-. Begint de verkoop met een versie die € 20.000 extra kost.

Tesla haalde al een soortgelijke truc uit met diens model 3, die voorlopig ook nog niet voor de geadverteerde vanaf prijs van $35.000 wordt verkocht. De Audi Q4 e-tron is formeel nog een studiemodel. Maar de Duitsers zullen niet te lang willen wachten met een betaalbaardere versie van hun elektrische succesnummer: de e-tron. Betaalbaar is natuurlijk een rekbaar begrip. Het lijkt ons uitgesloten dat de fabrikant een dergelijk model onder de € 30.000 zal aanbieden. Het rijbereik van de compacte cross-over bedraagt in ieder geval 450 kilometer.

Elektrisch, modern en toch klassiek

In een hoekje van de Autosalon staat deze Nobe. Die je ook niet voor minder dan € 30.000 zult kunnen aanschaffen. Prijzen beginnen bij € 37.000,-. De elektrische driewieler is afkomstig uit Estland. En hoewel ‘ie klassiek oogt is het een moderne auto. De actieradius van het autootje bedraagt minimaal 200 kilometer.

Kia zet elektrificatie door

De huidige elektrische Kia Soul wisselt nu nog voor minimaal € 36.325,- van eigenaar. De verwachting is niet dat die prijzen veel lager uit zullen vallen. Wanneer deze tweede generatie na de zomer op de Nederlandse markt verschijnt. Onderhuids deelt de e-Soul namelijk veel techniek met de e-Niro, die een prijskaartje van € 42.510,- draagt. De actieradius is meer dan verdubbeld. Komt het huidige model nog 212 kilometer ver op een lading stroom, voor de e-Soul geeft de fabrikant een rijbereik op van maximaal 452 kilometer.

Honda komt met de e Prototype

Op deze achterwiel aangedreven Honda e Prototype moeten we weliswaar nog tot 2020 wachten, maar we denken dat de olijke Japanner onder de 30 mille te koop zal worden aangeboden. Dat zal dan misschien niet de versie zijn met camera’s in plaats van achteruitkijkspiegels. De actieradius van de Honda bedraagt 200 kilometer.

Fiat belooft het goedkoopste elektrische voertuig

Een aangename verassing is deze Fiat Centoventi, een toekomstige Fiat Panda ter gelegenheid van het 120-jarige bestaan van Fiat. De Italianen beloven de goedkoopste EV (Elektrisch voertuig) op de markt te brengen en dat zou voor 2022 al zover moeten zijn. Alles aan deze nieuwe Panda valt te modificeren tot aan het aantal batterijen aan toe. Het maximale rijbereik bedraagt 500 kilometer.

SEAT el-Born; de hippe en elektrische gezinsauto

Een andere EV om naar uit te zien is de SEAT el-Born, vernoemd naar een hippe buurt in Barcelona. Met de gezinsauto zou je tot 420 kilometer moeten kunnen afleggen, zonder tussentijds te hoeven laden. De SEAT moet eveneens in 2020 op de markt verschijnen.

De Franse bieden garantie

Hoewel de elektrische Peugeot 208 niet veel eerder in de showroom zal staan. Is de komst van die auto in elk geval definitief. De personenwagen is goed voor een rijbereik van 340 kilometer. De Fransen garanderen dat het batterijpakket de eerste acht jaar of 160.000 kilometer tenminste 70% van zijn capaciteit blijft leveren.

Betaalbare elektrische (gezins)auto

Een elektrische gezinsauto waarvan we zelfs de prijs al weten is de e.Go Life. Een onbekende naam. Maar deze Duitse fabrikant bouwt al een aantal jaar met veel succes een elektrisch transportvoertuig dat we geregeld in onze binnensteden tegenkomen. Ze wagen zich nu op de personenwagen markt met drie verschillende batterij groottes en een prijskaartje van € 16.000,-.

Voor dat bedrag vergeef je het louter als driedeurs verkrijgbare model graag dat je even zult moeten inschikken wanneer je er inderdaad met vier personen in wil plaatsnemen. Het is een stuk vervelender dat de e.Go niet kan snelladen. Met een actieradius van maximaal 145 kilometer word je bewegingsvrijheid behoorlijk beperkt. Maar goed, daar is de prijs dan ook naar.

Bent u nu ook enthousiast geworden en wilt u de overstap maken naar elektrische mobiliteit? Wij komen graag met u in contact om de mogelijkheden te bekijken.

Neem direct contact op
Terug naar nieuwsoverzicht