Eerste elektrische weg ter wereld geopend bij Stockholm

Elektrische weg

De eerste elektrische weg ter wereld die via een stroomrail in het wegdek het laden van elektrische voertuigen onderweg mogelijk maakt, is ingewijd nabij de luchthaven Arlanda ten noorden van Stockholm.

Niet alleen vrachtwagens of bussen

eRoadArlanda is het tweede project voor elektrische wegen in Zweden dat overheidsfinanciering krijgt in de vorm van een innovatieopdracht van Trafikverket. 2 jaar geleden werd het eerste project officieel in gebruik genomen op een snelweg tussen Gävle en Sandviken, 140 kilometer ten noorden van Stockholm. Bij deze elektrische weg wordt een aantal hybride vrachtwagens via bovengrondse leidingen geladen. De nieuwe, gepatenteerde Elways-technologie met een stroomrail in het wegdek maakt het nu mogelijk om alle soorten elektrische voertuigen op te laden, niet alleen vrachtwagens of bussen. Volgens berekeningen zijn de investeringskosten per kilometer lager dan bij bovengrondse leidingen en ook de invloed op het landschap is geringer.

Elektrische weg nog in verlengde testperiode

De elektrische weg eRoadArlanda zal tijdens een verlengde testperiode verder worden getest gedurende ten minste 1 jaar onder veeleisende weg- en weersomstandigheden. De speciaal voor het project gebouwde volledig elektrische vrachtwagens vervoeren tijdens de testperiode goederen tussen de vrachtterminal bij de luchthaven Arlanda en het nabijgelegen logistiekcentrum van het logistiekbedrijf PostNords. Vattenfall, innovatiebedrijf Elways en bouw- en infrastructuurbedrijf NCC nemen deel aan het ontwikkelingsproject eRoadArlanda uitgevoerd in opdracht van de Zweedse overheidsinstantie Trafikverket.

 

Terug naar nieuwsoverzicht