Elektrische auto aanschaffen met milieu-investeringsaftrek

Elektrische auto aanschaffen met milieu-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek (MIA) kan voor ondernemers interessant zijn om de fiscale winst te verlagen. De MIA is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Onder deze subsidieregeling vallen ook elektrische auto’s. Onderstaand vindt u meer informatie over de MIA en hoe u hier als ondernemer gebruik van kunt maken.

De milieu-investeringsaftrek is vooral in het leven geroepen om ondernemingen te stimuleren om voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te kiezen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst samengesteld van alle elektrische voertuigen die in aanmerking komen voor de MIA. Benieuwd welke auto’s daar op staan? Bekijk ze hier.

13,5% op investeringsbedrag

Een ondernemer kan 13,5% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst bij aanschaf van een elektrische personenauto’s. Dit geldt wel tot een maximumbedrag van € 40.000. Het investeringsbedrag, inclusief mogelijk bijkomende kosten, zoals een laadpaal met een minimale waarde van € 2.500, wordt afgetopt op € 40.000. De ondernemer kan op het resterende bedrag, boven de € 40.000, geen MIA toepassen. Voor volledig elektrische bedrijfswagens kan de ondernemer maar liefst 36% van het investeringsbedrag aftrekken tot aan een maximaal bedrag van €75.000.

Rekenvoorbeeld

Om u een zo goed mogelijk beeld te geven van het voordeel wat u door de MIA kunt genereren, vindt u hieronder een rekenvoorbeeld. Hierbij is uitgegaan van een voorbeeldpercentage van 25% belasting over de fiscale winst.

Rekenvoorbeeld MIA

MIA op zakelijke lease

De milieu-investeringsaftrek is ook van toepassing op volledig elektrische leaseauto’s. In het geval van operational en private lease vraagt de leasemaatschappij de MIA aan bij de RVO en wordt het fiscale voordeel verwerkt in het maandelijkse leasetarief van de EV. In het geval van financial lease dient de berijder zelf de MIA aan te vragen.

Autolease Midden Nederland kent inmiddels een uitgebreid wagenpark met verschillende elektrische auto’s die in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek. Denk aan de sportieve Polestar 2, nieuwe Volkswagen ID.3 of luxe Audi e-tron. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn rondom volledig elektrisch rijden? Of precies weet wat u voordeel kan zijn met de MIA? Neem dan contact op met één van onze leasespecialisten.

Neem contact op   Bel met ons

Welke kosten komen in aanmerking voor de MIA?

Volgens de RVO kunnen de onderstaande kosten ook meegenomen worden in de MIA:

  • Aanschafprijs van de auto;
  • Accessoires af-fabriek;
  • Laadpaal;
    Het oplaadpunt kunt u ook meenemen in uw aanvraag voor de MIA. Het maximumbedrag van € 40.000 geldt dan voor de EV en het oplaadpunt samen. Het bedrijfsmiddel komt voor ten hoogste € 2.500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek.
  • Rijklaar maken;
  • Verwijderingsbijdrage;
  • Legeskosten

MIA niet geldig voor occasions

De milieu-investeringsaftrek is alleen geldig bij aanschaf van nieuwe elektrische auto’s. Occasions komen doorgaans niet in aanmerking hiervoor. De enige uitzondering hierop is als de auto fiscaal wel als ‘nieuw’ wordt gezien. Volgens de Belastingdienst is een nieuwe auto een voertuig dat niet langer dan zes maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6.000 kilometer heeft gereden.

Aanvragen MIA

Wanneer u gebruik wilt maken van de MIA dient u dit tijdig door te geven aan de RVO. Na aankoop of bestelling van de elektrische auto moet de ondernemer binnen drie maanden de MIA aan te vragen. Dit kan via mijn.rvo.nl. Dit is alleen van toepassing wanneer u een volledig elektrische auto koopt. Kiest u voor zakelijke lease? Dan wordt de MIA door de leasemaatschappij aangevraagd en het voordeel verwerkt in het maandelijkse tarief.

In 2020 nog elektrisch rijden

Elektrisch rijden in 2020 is extra interessant. U kunt niet alleen profiteren van de milieu-investeringsaftrek, maar ook van het lage bijtellingspercentage van 8%. In 2021 gaat het bijtellingspercentage voor elektrische voertuigen al naar 12% en de komende jaren wordt dat langzaam verhoogd naar de ‘normale’ 22% bijtelling. Stapt u binnenkort in één van onze elektrische voertuigen? Neem dan direct contact met ons op! Wij staan voor u klaar.

Neem contact op
Terug naar nieuwsoverzicht