Striktere regelgeving voor winterbanden in Duitsland

Winterbanden

Vanaf 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor winter- en 4-seizoenenbanden in Duitsland. Banden geproduceerd in 2018 of later met alléén de vermelding M+S (Mud + Snow) zijn niet meer toegestaan bij winterse omstandigheden in Duitsland. Alléén banden die voorzien zijn van een afbeelding van een sneeuwvlokje (three-peak mountain snowflake symbool) gelden als winterband.

De onbekendheid met de nieuwe regels is nog groot. De BOVAG heeft Markteffect laten onderzoeken hoeveel Nederlandse automobilisten op de hoogte zijn. ‘Van de 1.026 ondervraagde automobilisten die vaak in Duitsland rijden, is 14 procent op de hoogte. 30 procent weet wel dat iets wijzigt, maar niet wat en 56 procent zegt helemaal geen weet van de nieuwe regels te hebben. Tevens is 93 procent ervan overtuigd dat banden met de markering M+S voldoen aan de aanstaande Duitse wetgeving. Bijna zes op de tien respondenten weet niet of hun eigen banden zijn voorzien van het ‘three-peak mountain snowflake’ symbool en zelfs driekwart kan niet zeggen of er wel of niet M+S op de band staat’, aldus de BOVAG.

“De nieuwe regelgeving is ook best lastig te begrijpen voor de automobilist”, aldus Paul Eidhof, Cluster Director Benelux bij Apollo Vredestein. “Auto’s met M+S-banden die vóór 1 januari 2018 geproduceerd zijn mogen in de winter in Duitsland nog rijden tot 30 september 2024. Let bij het kopen van nieuwe banden nu echter meer dan ooit op de aanwezigheid van het ‘three-peak mountain snowflake’ symbool, dan zit u altijd goed.

“Het grote verschil tussen beide vermeldingen is dat een M+S vermelding niet aan de functionele eisen met betrekking tot goede winterprestaties is verbonden; het ‘three-peak mountain snowflake’ symbool daarentegen wél.”

Bron: Apollo Vredestein B.V.
Terug naar nieuwsoverzicht