Weet u alles over elektrisch laden?

Alles wat u moet weten over elektrisch opladen

Hoe zit het eigenlijk met de laadpaaldichtheid in Nederland? Wat als ik op vakantie wil met mijn elektrische auto? Elektrisch rijden wordt steeds populairder en de technologie is volop in ontwikkeling. Daarmee neemt de vraag naar (openbare) laadpalen ook toe. Ontdek alles over elektrisch laden.

Ontwikkeling van laadpalen

Steeds meer laadpalen in NederlandNederland heeft de koppositie met 2,5 laadpunten per 10 stekkerauto’s stevig in handen. Dit is namelijk de hoogste laadpaaldichtheid binnen Europa (RVO, 2019). Wat betreft het totaal aantal laadpunten staat Nederland wereldwijd op de derde plek met 65.613 laadpunten, achter China en de Verenigde Staten. (Nederland elektrisch, 2020).

In juli 2020 maakte de Rijksoverheid bekend dat er nog eens 30 miljoen euro uit wordt getrokken om de aanleg van 100.000 laadpalen te realiseren (NOS, 2020). Van bedrijven wordt overigens ook verwacht dat ze hun steentje bijdragen aan een beter laadnetwerk. Vanaf 2020 zijn ze verplicht om bij nieuwbouw of renovatie van hun pand minimaal één laadpunt te plaatsen als ze meer dan tien parkeerplekken creëren. In 2025 treedt een nieuwe maatregel in werking: dan moeten alle bestaande bedrijfsgebouwen per twintig parkeerplekken minimaal één laadpaal plaatsen (Groenopladen, 2020).

Opladen vs. snelladen

Om een elektrische auto op te laden en de energie op te slaan in de batterij is er gelijkstroom nodig. Een standaard laadpaal maakt gebruik van wisselstroom. De elektrische auto vormt de stroom zelf om naar gelijkstroom. Het laadvermogen van de elektromotor bepaalt hoeveel kW er per uur geladen kan worden. Het laden met wisselstroom wordt ook wel AC-laden genoemd.

Bij een snellader (DC-lader) is er een directe stroomtoevoer. Omdat de stroom direct kan worden opgenomen in de elektromotor is DC-laden vele malen sneller dan het laden met een AC-lader. Maar hoeveel tijd bent u nou precies kwijt?

Om dit te berekenen is het belangrijk om te weten wat het laadvermogen (kW) is van de desbetreffende laadvoorziening. Laadt u thuis? Dan hangt dit af van de aansluiting in uw meterkast. Over het algemeen hebben huishoudens een 1 fase- of een 3-fasenaansluiting. Daarnaast is de accucapaciteit (kWh) van belang. Om de laadtijd uit te rekenen deelt u de capaciteit in kWh door het laadvermogen in kW. We zetten een paar voorbeelden voor u op een rij:

Bereken de laadtijd van een elektrische auto

Benieuwd naar de kosten voor het laden van een elektrische auto? Lees meer over de kosten van een volle ‘tank’.

Laden in het buitenland

Aan de uitbreiding van het Europese laadnetwerk wordt continu gewerkt zodat het voor EV rijders steeds makkelijker wordt om zich te verplaatsen. Het initiatief e-clearing koppelt alle openbare laadnetwerken in Europa. Zo wordt het passeren van grenzen met een elektrische auto steeds makkelijker. België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland zijn al aangesloten (E-clearing, 2020).

Wilt u met uw elektrische auto op vakantie? Dan raden wij u aan om ‘De EV app’ te downloaden. Deze app vertelt precies waar u alle laadmogelijkheden kunt vinden zodat u de juiste route kunt uitstippelen.

De juiste laadvoorziening

Autolease Midden Nederland is trots op de professionele samenwerking met Ecoleon, specialist in laadvoorzieningen. Door deze samenwerking bieden wij een passende laadoplossing bij bedrijven en bij u thuis. Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt. In de praktijk blijkt dat veel bestuurders van elektrische voertuigen een laadpunt aan huis of op kantoor essentieel vinden. Op deze manier kunnen wij een juiste oplossing bieden voor al onze relaties.

Net als Ecoleon geloven wij in een duurzame toekomst. Elektrisch rijden speelt een grote rol, maar nog niet iedereen is overtuigd. Daarom bieden wij bij nieuwe operationele leasecontracten 365 dagen omruilgarantie op volledig elektrische personenauto’s. Na 365 dagen, in de dertiende maand, kunt u uw elektrische auto zonder opgaaf van reden omruilen naar een auto met brandstof- of hybridemotor. Wilt u meer weten over onze unieke 365 dagen omruilgarantie?

Meer over de 365 dagen omruilgarantie

Heeft u advies nodig?

Bij Autolease Midden Nederland hebben we persoonlijke ervaring met volledig elektrische auto’s. Dit is onderdeel van onze MVO doelen. Een half jaar geleden zijn onze accountmanagers overgestapt van een brandstofauto naar een volledig elektrische auto. Wilt u weten hoe Erik en Arjan de switch maakten? Lees meer over de ervaring met elektrisch rijden.

Wilt u meer weten over laden, laadpalen, de kosten van een laadvoorziening of wilt u meer weten over de elektrische auto? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies!

Neem direct contact op
Terug naar nieuwsoverzicht