Zakelijke rijder overweegt 100% elektrisch rijden

Steeds meer zakelijke rijders overwegen een volledig elektrische auto te gaan leasen. Een bijdrage leveren aan het milieu is in Nederland de belangrijkste overweging om voor een elektrische auto te kiezen. Dat met elektrisch rijden geld kan worden bespaard komt in ons land op de tweede plaats, gevolgd door rijplezier.

In ons land wordt 15% van de (volledig) elektrische auto’s privé gereden en 45% rijdt in een elektrische of hybride auto die is gekocht door de eigen onderneming; in 23% van de gevallen is een dergelijke auto geleast.

Merendeel zakelijke rijders overweegt overstap naar elektrische auto

Maar liefst 69% van de zakelijke rijders overwegen bij de keuze voor een nieuwe leaseauto een volledig elektrische leaseauto. Bij de zakelijke rijders die al ervaring hebben opgedaan met elektrisch of hybride rijden, is dit aantal nog veel hoger. Daar ligt het percentage op maar liefst 79%. Men bespaart jaarlijks meer dan € 900,- door elektrisch te rijden.

Onbekend maakt onbemind

Degene die nog nooit in een elektrische auto of hybride auto hebben gereden staan veel minder positief tegenover elektrisch rijden. Vooral de beperkte informatievoorziening leidt tot onbekendheid en onzekerheid (actieradius, hoe werkt het opladen, te weinig laadpalen, opladen duurt te lang).  Zij zijn daarom op voorhand veel minder enthousiast over een mogelijke overstap naar elektrisch rijden. Slechts 59% overweegt als volgende leaseauto een volledig elektrische leaseauto.

Bezwaren tegen elektrisch rijden

Bezwaren die worden genoemd ten opzichte van elektrisch rijden zijn met name de actieradius (te klein, niet realistisch) en de lange oplaadtijd. Andere hekelpunten zijn het te weinig aantal oplaadpunten in Nederland en de te hoge aanschafkosten van een elektrische auto (en hierdoor het ongunstige leasetarief). Ook ontbreekt het aan een heldere uitleg over elektrisch rijden.

Lage bijtelling belangrijkste reden om elektrisch te gaan rijden

Waarom overweegt een gedeelte van de leaserijders wel een elektrische leaseauto? Onbetwist de lage bijtelling. In 2018 geldt in Nederland voor auto’s met 0 gram CO2-uitstoot, een fiscale bijtelling van 4%. Alle andere auto’s zijn belast met 22% bijtelling (inclusief hybride auto’s). Op de tweede plek komt het milieu/duurzaamheid. Besparing van overige kosten (opladen versus tanken, subsidies) geldt als derde reden. Ook is het comfort van een elektrische auto een reden om de overstap te overwegen. Daarnaast geeft elektrisch rijden de zakelijke rijder een goed gevoel omdat het een positief imago heeft en elektrisch rijden de toekomst is.

Tesla model S meest gewild

De meest gewilde elektrische auto is de Tesla model S. 85% van de zakelijke rijders kiest de Tesla model S als favoriet, gevolgd door de Tesla model X. Op een gedeelde derde plaats staan de Opel Ampera-e en de Volkswagen e-Golf. De modellen BMW I3, Renault ZOE, Nissan Leaf, Hyundai IONIQ EV zijn ook nog erg gewild.

ALMN biedt antwoorden

Overweegt u de overstap naar een volledig elektrische auto? Heeft u bezwaren tegen elektrisch rijden of ontbreekt het aan een heldere uitleg omtrent elektrisch rijden? Wij komen graag met u in contact om uw bezwaren weg te nemen en u te voorzien van duidelijkheid over elektrisch rijden. Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor u? Neem via onderstaande button vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact
Terug naar nieuwsoverzicht