Zero-emissiezones: hoe zit dat nou?

Zero emissiezone 2025

Zero-emissiezones: hoe zit dat nou?

Rijdt u een bestelwagen op diesel of rijden deze in uw wagenpark? Dan vragen wij uw aandacht. Het zou namelijk zomaar kunnen dat deze vanaf 2025 bepaalde stadscentra niet meer in mogen. Verschillende gemeentes hebben een stadsdeel aangemerkt als toekomstige zero-emissiezone. Rotterdam blinkt uit, daar is een zeer groot deel van de stad al gemarkeerd.

First things first

Wist u dat bestelwagens en vrachtauto’s in Nederland voor één derde van de CO2-emissies verantwoordelijk zijn? De CO2-uitstoot moet in 2030 met 49% verminderd zijn volgens het Nederlandse Klimaatakkoord. Vandaar de urgentie van deze nieuwe regeling voor zero-emissiezones.

Maar wat is dat nou precies? Een zero-emissiezone is een gebied in en eventueel rondom een stadscentrum waar alleen 100% uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden. Dit geldt dus niet voor voertuigen met een geel kenteken. Met een volledig elektrisch of waterstofvoertuig rij je zonder problemen alle steden door. Zero-emissiezones worden ook wel nul-emissiezone of ZE-zone genoemd. Deze zone staat helemaal los van een milieuzone.

Waar wordt het ingevoerd?

Vanaf 2025 hebben gemeenten de mogelijkheid om een zero-emissiezone in te voeren. Wanneer een gemeente dit wil, moet zij dit minimaal 4 jaar van te voren aankondigen. Dit geeft ondernemers de kans om hun voertuigen te vervangen voor emissieloze exemplaren. Het is dus zaak dit de komende jaren goed in de gaten te houden, zeker wanneer uw bestemming regelmatig in een stadscentrum ligt.

27 gemeentes hebben inmiddels een besluit genomen over het invoeren van een emissievrije zone.  Het gaat bijvoorbeeld om Tilburg, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Om precies te zien waar alle emissievrije zones gaan gelden, kunt u het beste op deze kaart kijken. Deze wordt geüpdatet op het moment dat er nieuwe zones worden aangewezen.

Toegang zero-emissiezones 2025

Bron: opwegnaarzes.nl

Euro 5- en 6-bestelwagens

Euro 5-bestelwagens hebben nog t/m 31-12-2026 toegang tot zero-emissiezones, en euro 6-bestelwagens t/m 31-12-2027. Dit geeft u dus ruim de tijd om geleidelijk alle bestelwagens te vervangen door emissieloze bestelwagens. Via het RDW kunt u de emissienorm van uw bestelwagen checken.

De regeling voor Euro 5- en 6-bestelauto’s geldt alleen voor bestaande voertuigen. Wanneer u op 1 januari 2025 een bestelbus met een Euro 5- of 6-emissienorm op kenteken zet, is dit een nieuw voertuig en mag deze niet de zero-emissiezones in.

Overheidssteun

Op dit moment steunt de overheid ondernemingen om de overstap te maken naar elektrische bestelwagens. Hiervoor kunt u gebruik maken van de Milieu investeringsaftrek (MIA) en de Subsidie Emissieloze Bestelauto’s (SEBA). De subsidie kan oplopen tot € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. De subsidiepot van 2022 is op dit moment ruim voor de helft leeg. Wanneer u tegen het einde van het jaar aanspraak wil maken op de subsidie is het dus de moeite waard om eerst even te checken of er nog budget beschikbaar is. De subsidie loopt namelijk door t/m 2025 maar elk jaar komt er opnieuw budget beschikbaar.

Wanneer maakt u de overstap?

Dat is natuurlijk helemaal aan u. Hoewel de zones pas over 2,5 jaar gaan gelden, raden we u aan om op kortere termijn na te denken over de overstap naar elektrische bestelwagens. De tijd gaat namelijk altijd sneller dan u denkt en ook voor elektrische bestelwagens hebben we te maken met lange levertijden. Bedenk welke invloed de zero-emissiezones op uw bedrijfsvoering hebben. Weet waar u aan toe bent en informeer ons tijdig wanneer u de overgang wilt starten. Neem contact op met uw leaseadviseur door te bellen naar 0344-638057, een mail te sturen naar info@almn.nl of maak gebruik van de chat op onze website.

Terug naar nieuwsoverzicht